به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق، جواد کامور بخشایش، مسئول گروه داوری مستند هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس در گفتوگو با ایبنا، درباره کاندیداهای این بخش بیان کرد: یکی از رسالتهای اصلی نویسندگان و مورخان دفاع مقدس، نگارش اثر با تکیه بر استنادات تاریخی و اسناد و مدارک برجای مانده از دوران دفاع مقدس و شهداست.
به گفته این نویسنده، مجموعه آنچه که زیر عنوان اسناد دفاع مقدس به شمار میرود، علاوه بر اسناد سیاسی و نظامی که البته اینجا مدنظر نیست، شامل مجموعه نامهها، یادداشتهای روزانه، خاطره نوشتهها، خون نوشتهها، وصیتنامهها و مدارک دیگر است که از جنبه محتوا، قالب و سیاق نگارش قبال توجهاند و میتوانند مایه تولید آثار مستند از برههای گوناگون زندگی شهیدان در قالب تکنگاریها و یا یادنامهها که با تکیه بر همین اسناد و نیز با استناد به روایتهای راویان به نگارش در میآید در زمره آثار مستند ادبیات دفاع مقدس قرار میگیرند.
کامور ادامه داد: آثاری که از حیث ادبیات و استناد قابل تأمل هستند؛ بنابراین همین منظر است که جشنواره کتاب سال دفاع مقدس با تشکیل گروهی به نام «گروه مستند» به بررسی و داوری این گونه آثار همت گماشت.
مسئول گروه داوری مستند هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس افزود: در بخش مستند 451 اثر با حضور 6 نفر از استادان این حوزه و صاحبنظران مجرب در هشت جلسه بررسی شدند. در دو جلسه ابتدایی به تبیین مصادیق و شاخصههای این گروه از کتابها پرداخته ش،د سپس با معیارهای به دست آمده به داوری کتابها اقدام شد.
کامور بخشایش درباره ملاکها و معیارهای انتخاب آثار برگزیده گفت: هشت معیار تخصصی برای بررسی این آثار در نظر گرفته بودیم که از این قرارند: ساختار کتاب (پژوهش و تدوین مناسب، فصلبندی، بخشبندی، فهرست و منابع و نمایه)، ارایه علمی مستندات (دستنوشتهها، عکسها، نامهها، اسناد)، روانی و جذابیت نثر و زبان و ویرایش مناسب، نوآوری در کشف سوژه، گویاسازی و توضیحات لازم، پیام کتاب میزان تأثیرگذاری آن بر مخاطب، گزینش درست اطلاعات و تناسب و انسجام متن و ویژگیهای ظاهری و فنی کتاب (طرح جلد، صفحهآرایی و...)
این نویسنده در معرفی نامزدهای بخش مستند افزود: داوران، در بخش «نامه و وصیتنامه» مجموعه وصیت نامه کامل شهدای استان ایلام و سیستان و بلوچستان و «مجموعه وصیتنامه کامل رهبری و ولایت فقیه از نشر شاهد، «بربال پرستوها» از نشر درویش، «گرای 178» از سپاه انصارالرضا را بهعنوان نامزد معرفی کردند.
کامور بخشایش ادامه داد: در بخش «یادنامههای جمعی» کتابهای «تاریخ نگاران و راویان صحنه نبرد» نوشته فاطمه وفاییزاده، «امتحان نهایی» به قلم امیر رجبی «چلچراغ» از علیرضا صداقت، «رهیافتگان کوییار» به قلم وجیهه پورده شهیدی، «ستارگان خاک» نوشته احمد خواجهنژاد، «سرگذشت افلاکیان» از جعفر نوعخواه نیز منتخب شدهاند.
در بخش «زندگینامه فردی» کتابهای «شهیدان همبستگی» به قلم مصطفی محمدی، «حاج عظیم» از مریم سلیمانی فاضل،« قلمی به رنگ خاک» نوشته گل علیبابایی، «هفدمین فرمانده» علی باقری وکیلآباد نیز به مرحله نهایی راه یافتند.
در بخش دیدار و سفرنامه نیز «سفرهای غریبانه» به قلم محمد موذنی طرقی «سوی دیار عاشقان» از سوی گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی، «مسیح در شب قدر» منتشر شده به همت موسسه ایمان جهادی،و همچنین در بخش گفتارها و اندیشهها کتابهای «کلام عاشورایی» نوشته اسماعیل وکیلزاده، مجموعه سه جلدی «به روایت همت» از حسین بهزاد و در بخش یادداشت،« خاطرات یک سرباز» از مسعود پرتویینژاد، «عملیات فریب» به قلم مرتضی قاضی و «یادداشتها» از احمد دهقان نظر داوران را جلب کرده است.